Prezentare generală
Odorheiu Secuiesc, colocvial Odorhei, (în maghiară Székelyudvarhely, în germană Oderhellen, alternativ Hofmarkt, în latină Areopolis) este un municipiu în județul Harghita, Transilvania, România.[3] În 2011, avea o populație de 34.257 de locuitori.
Orașul se află situat la 105 km sud-est de Târgu Mureș și este străbătut de râul Târnava Mare.
Istoric
În teritoriul orașului au fost descoperite ruinele unui castrul roman.
Într-un document din 1301[4] este amintită existența aici a unui castru regal, Castram Vduord. Denumirea Vduord indică faptul că executorul secuilor își avea aici sediul. Se presupune că localitatea a fost oraș liber înainte de secolul al XIV-lea. În anul 1357, aici s-a ținut prima dietă (adunare reprezentativă) a secuilor. Cetatea (castelul) din oraș a fost edificată în anul 1492 cu folosirea materialelor de construcție ale unei mănăstiri. Ioan Sigismund, principele maghiar al Transilvaniei, a luat în stăpânire cetatea după ce a câștigat o bătălie contra secuilor. Între anii 1562 și 1565, Principatul Transilvaniei a finanțat construirea noului castel Székelytámadt (textual, "a atacat secuiul"), ceea ce a fost interpretat ca o umilință adusă secuilor înfrânți în bătălia cu trupele maghiare princiare. Secuii au distrus acest castel în anul 1599, când au luptat alături de voievodul muntean, Mihai Viteazul, și principe ardelean în 1600. Reconstruirea lui a fost ordonată numai după anul 1621 de noul principe, Gabriel Bethlen. În 1616 pașa otoman Ali a ars castelul din temelii, iar în 1704 generalul romano-german Carl Tiege l-a prădat. În cele din urmă castelul a fost demolat parțial de secui, la ordinul lui Lőrinc Pekry, care l-a recucerit. De atunci, castelul se numește Csonkavár („castelul trunchiat”) și a dăinuit până în zilele noastre.
În 1558 regina maghiară Isabella Jagiello Zapolya a acordat Odorheiului (atestat ca târg din 1485) statutul de oraș liber, cu drept de folosire a sigiliului și stemei, scutit de orice alte obligații, cu excepția tributului datorat otomanilor.
La începutul secolului al XVII-lea (1613), în numele localității a apărut și atributul Secuiesc.
În anul 1876 localitatea a devenit reședința comitatului austro-ungar Odorhei, care a luat ființă prin unirea a trei scaune secuiești. În perioada interbelică, localitatea a fost reședința județului românesc Odorhei.
În timpul regimului comunist orașul a făcut parte mai întâi din Regiunea Stalin (1950-1952), apoi din Regiunea Autonomă Maghiară, după care, în anul 1968, nu și-a mai redobândit statutul de reședință de județ, ci a fost integrat în nou-înființatul județ Harghita, cu reședința la Miercurea Ciuc.
Așezarea geografică
Odorheiu Secuiesc se întinde în partea de sud-est a depresiunii Transilvaniei, în partea superioară a cursului Târnavei Mari, la o altitudine de 477 m
Este înconjurat de colinele Piatra Ţărcii, Dealul Mare, Csicser şi Budvar
Este situat la joncţiunea a trei artere principale, la o distanţă de 25 km de Cristuru Secuiesc, la 47 km de Municipiul Miercurea Ciuc (reşedinţă de judeţ) şi la aproximativ 50 km de Sovata
Activitati economice si specifice zonei
Turism, păstrarea tradiţiilor şi meşteşugurilor, spirit antreprenorial deosebit
Obiective turistice
Băile Szejke - turbăria, izvoare de apă minerală, băi, mofetă
Parcul dendrologic din cimitirul romano-catolic
Vărful Piatra Ţărcii, colinele Budvar, Csicser, Kuvar, Rez
Muzeul de etnografie şi artă "Haaz Rezső" Muzeul Apelor Minerale
Muzeul Porţilor Secuieşti şi monumentul funerar Orban Balazs
Capela "Sfânta Inima lui Isus" (sec. XIII)
Capela Familiei Ugron (1890)
Biserica (sec. XVIII) şi Parohia romano-catolică "Sfântul Nicolae" (sec. XVII)
Biserica şi mănăstirea franciscană (sec. XVIII)
Biserica Reformată (1781)
Clădirea Primăriei (1896)
Ruinele cetăţii secuieşti "Székely Tamadt" (1562)
Casa de cultură
Ansamblul "Parcul Memorial"Atelierul foto
Kováts cu vitrine şi aparatură originală din 1873
Casa memorială Tompa Laszló
Facilități oferite investitorilor
Administraţia locală este dispusă să colaboreze cu eventualii investitori oferind anumite facilităţi, printre care:
- prezentare şi reprezentare comunitate
- suport logistic şi consultanţă
- scutiri de taxe şi impozite în temei legal